VEŽBA ZA ODER

tedensko vežbanje za performerje, improvizatorje in igralce

Jacques-Lecoq.jpg

Vežba za oder se je izkazala za en velik žur, zato z juanuarjam dodajava Vežbo še v Maribor, s februarjem pa otvarjava nov cikel tudi v Ljubljani. Na tedenskih srečanjih bomo ponovno vzdrževali svojo telesno kondicijo in prožnost, ki sta predpogoj za ozaveščeno uporabo telesa na odru. Del vežb pa bomo posvetili tudi vajam iz področja fizičnega gledališča, ki pomagajo ozavestiti uporabo telesa na odru in razširiti vaš odrski potencial.

Bosta torej švic in bo lauf, pa še kaj uporabnega za povrh!

UČITELJA

Alenka Marinič (SLO) in Justin Durel (ZDA) sta neodvisna gledališka ustvarjalca, ki sta kot avtorja, režiserja in igralca sodelovala pri številnih gledaliških projektih v Evropi in Severni Ameriki. Od leta 2013, ko sta zaključila triletno šolanje na mednarodni šoli fizičnega gledališča Helikos v Firencah pod mentorstvom pedagoga Giovannija Fusettija, razvijata skupno pedagoško vizijo. Ta temelji na zapuščini Jacquesa Lecoqa, torej raziskuje gledališče in igro skozi perspektivo fizičnega gledališča, s poudarkom na iskanju ravnovesja med tehniko in igro. Kot učitelja poučujeta v Evropi in Severni Ameriki.


O PEDAGOGIKI

Zakoni gibanja določajo orodja, ki jih igralci uporabljajo pri igri. Uporabi teh orodij pravimo tehnika. Ko se igralec poigrava s temi orodji, pravimo, da (se) igralec igra. Poleg raziskovanje diha, prostorskega zavedanja, različnih telesnih drž, gest in telesne govorice, se pedagogika učiteljskega tandema Durel-Marinič osredotoča na točko, ko se tehnika in igrivost srečata.


Na vežbo lahko hodite redno vsak teden ali pridete švicat samo kdaj pa kdaj!

Maribor:
Cena paketa (4 vežbe), za plačila do 16.1.= 35 EUR

1 vežba = 10 EUR

Lokacija: Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor

Ura: 18.30 - 20.30

Kdaj: sreda 16.1., 30.1., 13.2., 27.2.

Hvala Vetrinjskemu dvoru in Pekarni Magdalenske mreže za soorganizacijo.

Ljubljana:
Cena paketa (8 vežb), za plačila do 4.2. = 60 EUR

Cena 1 vežbe = 10 EUR

Lokacija: Center Premik, Neubergerjeva ulica 9, 1000 Ljubljana (dvorana D)

Ura: 10.00 - 12.00

Kdaj: ponedeljek 4.2., 11.2., 18.2., 25.2., 4.3., 11.3., 18.3., 25.3.

V kolikor ocenjujete, da si tedenske vežbe ne morete finančno privoščiti, bi pa neizmerno radi hodili, nama še vedno lahko pišite. V tem primeru se dogovorimo za kakšno drugo kompenzacijo.


Za več informacij in glede plačila pišite na hystericus.globus@gmail.com.

INTENZIVNA KLOVNOVSKA DELAVNICA

3-dnevna klovnovska delavnica

IMG_9686.jpg

Ljubljana 5.4.-7.4.2019

 

O DELAVNICI

Kot obstaja veliko mnenj o tem kaj klovn kot gledališki žanr je, obstaja tudi veliko pristopov do klovnovstva kot gledališke prakse. Na delavnici bomo izhajali iz metode, ki jo je razvil (in še vedno razvija) italijanski pedagog Giovanni Fusetti. Ta klovnovstvo prepleta s tradicijo fizičnega gledališča Jacquesa Lecoqua in prakso somatske psihologije. Jacques Lecoq je pristopil k rdečemu nosu kot najmanjši gledališki maski. V skladu z njegovo zapuščino bomo na delavnici tako najprej osvajali osnovne principe igre z gledališko masko: kontakt z občinstvom, artikulacijo, stopnje odrske prezence in dihanje.

Udeleženci bodo nato v sodelovanju s pedagogoma analizirali telesno dinamiko vsakega udeleženca – njihov ritem, korak, gibalne vzorce, itn. - in raziskovali njihove gibalne vzorce in fizično prezenco. Ta proces omogoča aktivno zavedanje lastnega fizičnega izraza, ki ga potem transformiramo (transpersonaliziramo ali (za)maskiramo) preko amplifikacije in igre v klovnovsko stanje.

Na koncu delavnico zaključimo z solo improvizacijami in improvizacijami v dvojicah preko katerih dodatno razširjamo novo nastale klovnovske karakterje in odpiramo poglavje ustvarjanja odrskega materiala preko klovnovskega stanja in igre.

DATUMI IN URE
5.4.2019: 14.00-18.00
6.4.2019: 10.00-17.00
7.4.2019: 10.00-17.00

CENA
75 EUR zgodnje prijave (prijave do 18.3.2019)
90 EUR polna cena

POLOG
20 EUR (plačilo pologa je pogoj za prijavo in se v primeru neudeležbe ne vrača)

LOKACIJA
Trg Prekomorskih brigad 1, studio Ane Monro, Ljubljana

JEZIK
slovenščina in angleščina

Prijave na: hystericus.globus@gmail.com

 

Kulturni vrt Katzenberg, Kamnik, 7.8.-11.8.2017

LARVALNA MASKA

5-dnevna intenzivna delavnica

Delavnica larvalnih mask, nov 2016, foto Matej Maček (3).jpg

 

Maske: Justin Durel, Foto: Matej Maček

 

OPIS DELAVNICE:

Gledališka delavnica - igra z larvalnimi maskami je intenzivno izobraževanje na področju gledališke igre in principov igre z maskami.
Udeleženci bodo na začetku delavnice spoznali osnovne prvine fizičnega gledališča, ki črpa iz zapuščine francoskega pedagoga Jacquesa Lecoqua. Gre za osnove fizične igre in igre preko telesa, ki so ključnega pomena za delo in igro z maskami in vključujejo osnove odrske prezence, vaje za artikulacijo in poglobljeno študijo igralskega telesa. 

Po delu na osnovah bomo nadaljevali s osvajanjem gledaliških principov, ki so pomembni za delo z gledališkimi maskami. Udeleženci bodo spoznali, kako pristopiti k maski, se urili v tem, kdaj in kako maska preko igralca "oživi" in se poigravali z različnimi oblikami mask ter se učili, kako različne oblike mask vplivajo na igro.
Sledila bo faza improvizacije, kjer bomo preko odrskih provokacij maske spoznavali v raznolikih gledaliških in dramatičnih situacijah ter skozi improvizacije še dodatno poglabljanli znanje in veščino igre. 

Delavnica se bo zaključila s kratko javno predstavitvijo prizorov, ki bodo nastali pri improvizaciji. 

Delavnica bo tako sestavljena iz štirih delov: 

1. Osnove fizičnega gledališča
2. Osnove igre z gledališkimi maskami
3. Improvizacija
4. Javna predstavitev ob koncu delavnice

Delavnica je primerna za igralce, performerje, plesalce in gibalce ter vse tiste, ki jih veseli gledališče in igra. Za delavnico ni potrebno predznanje. Zaradi narave dela pa je priporočljiva zmerna fizična pripravljenost udeležencev. 

MENTORJA:

Alenka Marinič je samozaposlena v kulturi in diplomirana filozofinja in zgodovinarka. Leta 2013 je zaključila 3-letno šolanje na mednarodni gledališki šoli Helikos v Firencah. Deluje na področju fizičnega, uličnega in klovnovskega gledališča. Med drugim je tudi članica kolektiva Narobov in klovnesa pri Rdečih noskih. 

Justin George Durel je po izobrazbi scenarist - univerzitetno diplomo iz scenaristike je pridobil na univerzi DePaul v Chicagu. Leta 2013 je zaključil 3-letno izobraževanje na mednarodni šoli Helikos v Firencah. Trenutno živi in ustvarja v Sloveniji. Je vsestranski gledališki ustvarjalec, med drugim tudi klovn pri Rdečih noskih.

DATUM: 7.8.2017-11.8.2017
URE: 10.00 - 17.30
LOKACIJA: Kulturni vrt Katzenberg, Kamnik

CENA: 190 EUR (za prijave do 17.7., 160 EUR)
Cena vključuje: delavnico, bivanje in hrano (polpenzion)
POLOG: 50 EUR (plačilo pologa je pogoj za prijavo in se v primeru neudeležbe ne vrača)
KOMPENZACIJA: na delavnici je tudi omejeno število mest z nižjo ceno kot kompenzacijo za drugo delo (pomoč pri organizaciji delavnice, fotografiranje določenih delov delavnice, itn.). 

V času delavnice ponujamo tudi možnost dnevnega varstva otrok. 

JEZIK
Delavnica bo v slovenskem in angleškem jeziku.

Več informacij in prijave na: hystericus.globus@gmail.com

Delavnica bo potekala v soorganizaciji s Kulturnim vrtom Katzenberg! Hvala! 

Z ALENKO MARINIČ IN JUSTINOM DURELOM

15. - 20.8.2016, Kamnik, SI

DELAVNICA JE POLNA!!!

Na 6-dnevni delavnici bodo udeleženci:

- odkrili svoj klovnovski lik
- pridobili globlje zavedanje svojega telesa in igralske intuicije
- ustvarili vsaj eno krajšo odrsko klovnovsko točko
- nastopili na Kamfestu na javni predstavitvi klovnovske delavnice

DELAVNICA
Delavnica, ki pomeni nadaljevanje in nadgradnjo 3-dnevne klovnovske delavnice, ki sta jo v preteklih treh letih razvijala Justin Durel in Alenka Marinič, se bo začela z osvajanjem osnovnih principov fizičnega gledališča Jacquesa Lecoqua. Nato bomo pozornost usmerili kraziskovanju in analizi telesa – ritmu, gestam, načinu hoje, itn. Analiza in ozaveščanje telesa predstavljata podlago za gradnjo klovnovskega lika, ki ga na delavnici gradimo individualno z vsakim udeležencem. Preko igre pa bomo nato raziskovali svojevrsten komičen in/ali poetičen način bivanja vsakega klovna posebej. 

V drugem delu procesa bomo preko klovnovskega stanja ustvarjali originalen odrski material – vse od solo pa do skupinskih točk, pravih glasbenih in plesnih virtuoznosti, do nenavadnih in izvirnih vešč in preko njih raziskovali svet odrskih katastrof in neuspehov iter zmagoslavij.

Na koncu bodo najboljše točke predstavljene na javni predstavitvi delavnice na festivalu Kamfest.

UČITELJA
Alenka Marinič (SI) in Justin Durel (ZDA) sta neodvisna gledališka ustvarjalca, ki v Evropi in Severni Ameriki delujeta kot ustvarjalca, performerja in režiserja. Po končanju študija na mednarodni šoli fizičnega gledališča Helikos v Firencah, kjer sta se izobraževala pod mentorstvom glavnega učitelja Giovannija Fussetija, pa sta med drugim začela razvijati tudi skupen pedagoški stil. Ta izvira iz pedagogike Jacquesa Lecoqua, njune delavnice pa raziskujejo gledališče in odrsko umetnost skozi perspektivo fizičnegna gledališča, pri čemer dajeta velik poudarek odnosu med tehniko in igro. Kot učitelja sta do sedaj delovala v Sloveniji, ZDA, Kanadi, Italiji in Nemčiji.

PEDAGOGIKA
Zakoni gibanja določajo orodja, ki jih igralec lahko uporablja pri im delu. Uporabi teh orodij pravimo tudi tehnika. Igralčevemu užitku, ko orodja uporablja, pa pravimo igra. Raziskovanje diha, prostorskega zavedanja, telesnih drž, gest in telesne govorice so področja, na katera se osredotoča pedagogika Justina Durela in Alenke Marinič, preko njih pa dostopata do čustev in stanj, ki se porodijo, ko se srečata tehnika in igra. 

Datumi: 15.-20.8.2016
Lokacija: Kamnik
Jezik: delavnica bo v slovenskem in angleškem jeziku
Cena: 120 EUR
Polog: 50 EUR (pogoj za prijavo, v primeru neudeležbe se ne vrača)
Več informacij in prijave (pišite kratek CV in motivacijsko pismo) na: hystericus.globus@gmail.com
Delavnica se bo zgodila v sodelovanju s KDPM in festivalom Kamfest.
Če želite, nas lahko spremljate tudi preko zlobne megakorporacije FB!

“RESNIČNA SKRIVNOST ŽIVLJENJA – BITI POPOLNOMA PREDAN TEMU KAR POČNEŠ TUKAJ IN ZDAJ. IN NAMESTO, DA TEMU PRAVIŠ DELO, MU RECI RAJE IGRA.”

-ALAN WATTS